„Eu, oltean de la tara, trebuie sa fiu educat!” 1 mai 2014 – 30 aprilie 2016
Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România
Valoarea finantarii nerambursabile : 215.015,58 Euro
Ca raspuns la riscul crescut de abandon scolar la nivel national si in contextul prioritatii Uniunii Europene de a reduce abandonul scolar pina la nivelul de 10% pana in anul 2020, Fundatia Adina Stiftelsen va implementa proiectului cu titlul „Eu, oltean de la tara, trebuie sa fiu educat!” al carui obiectiv este acela de a mentine in sistemul educational cel putin 220 de copii din localitatile Goiesti si Farcas ale judetului Dolj.
Rezultatele proiectului vor viza in principal schimbari cantitative si calitative in ceea ce priveste serviciile educationale si serviciile de consiliere parentala, inclusiv prin testarea a doua concepte noi in Romania – „Gradinita deschisa” si „Home Start”.
Grupul tinta se va constitui din triada copii-parinti-profesori:
88 de copii de varsta prescolara;
140 de copii de varsta scolara (ciclurile primar si gimnazial) – din care cel putin 20 copii romi
cel putin 20 de familii (in special parintii celor 20 de copii romi)
10 voluntari
10 educatori/invatatori/profesori
Activitatile sunt integrate intr-o strategie pe 4 componente:
Componenta 0: Organizare si promovare
Rezultat asteptat: parteneriate si acordul tuturor partilor implicate si care pot contribui la realizarea obiectivelor.
Componenta 1: Servicii educationale pentru prescolari.
Rezultat asteptat: 88 de copii de varsta pre-scolara inscrisi in anul 2014 figurand inca in evidentele sistemului educational la finele lui decembrie 2015 si 2 educatori instruiti in aplicarea conceptului Apen Barnehage.
Componenta 2: Servicii educationale pentru scolari
Rezultat asteptat: 140 de copii de varsta scolara inscrisi in anul 2014 figurand inca in evidentele sistemului educational la finele lui decembrie 2015 si 8 invatatori/profesori instruiti.
Componenta 3: Servicii consiliere parinti
Rezultat asteptat: 20 de parinti consiliati in vederea asigurarii unui climat familial favorabil eliminarii riscului de abandon scolar si 10 voluntari instruiti in aplicarea conceptului Home Start.
Componenta 4: Advocacy, sustenabilitate si promovare
Rezultat asteptat: un memoriu catre Ministerul Educatiei Nationale cuprinzind recomandarile formulate in timpul proiectului transmis pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2015.
Rezultatele asteptate ale proiectului vizeaza cresterea numarului de beneficiari de servicii sociale bazate pe concepte noi la nivel prescolar, dublarea numarului de copii de virsta scolara care beneficiaza de servicii sociale educationale, dublarea numarului de parteneriate cu autoritatile publice, initierea de activitati de advocacy, dublarea (cel putin) a activitatilor de angajare cetateneasca, precum si cresterea capacitatii grupurilor vulnerabile (prin consiliere parentala) de a contribui la asigurarea dreptului la educatie al fiecarui copil.
Parte a expertizei in domeniu va fi furnizata cu sprijinul a doi parteneri norvegieni – Adina Stiftselsen Bergen si Stiftelsen Kirkens Bymisjon Bergen, urmarindu-se formularea de recomandari pentru imbunatatirea serviciilor actuale, remediarea situatiei romilor din zona precum si mentinerea pe termen lung a relatiilor bilaterale astfel initiate.
In curand va fi lansata sub pagina de web dedicata acestui proiect unde veti putea gasi informatii detaliate si update-uri ale activitatilor desfasurate.
Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.
Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene, accesati www.eeagrants.org si www.fondong.fdsc.ro.