În vechime, pe data de 1 Martie, mărţişorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor- fete şi băieţi deopotrivă. Şnurul de mărţişor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşu, sau în alb şi negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Şnurul era fie legat la mână, fie purtat în piept.
El se purta de la 1 Martie până când se arătau semnele de biruinţă ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireşii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărţişorul fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc, fie era aruncat în direcţia de unde veneau păsărle călătoare, rostindu-se: „Ia-mi negretele şi dă-mi albetele”.
Cu timpul, la acest şnur s-a adăugat o monedă de argint. Moneda era asociată soarelui. Mărţişorul ajunge să fie un simbol al focului şi al luminii, deci şi al soarelui. Cu banul de la şnur se cumpărau vin roşu, pâine şi caş proaspăt pentru ca purtătorii simbolului de primăvară să aibă faţa albă precum caşul şi rumenă precum vinul roşu.
La geto-daci anul nou începea pe 1 martie. Astfel, luna Martie era prima lună a anului. Calendarul popular la geto-daci avea două anotimpuri: vara şi iarna. Mărţişorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou împreună cu urările de bine, dragoste şi bucurie.
Astăzi, valoarea mărţişorului începe să fie data doar de creaţia artistică. Se confecţionează din orice şi poate să semnifice orice. „Cândva, credeau în puterea magică a mărţişorului. Acum nu mai cred. Cândva, omaneii credeau că o babă a urcat la munte cu 12 cojoace şi a îngheţat. Acum nu mai cred. Şi nici nu vor mai crede vreodată. Tot ce pot e să cunoască povestea. Atât.”
Chiar dacă nu mai are aceeaşi semnificaţie, reprezintă o perioadă foarte aşteptată a anului. În timpul activităţilor de creaţie, copiii fac propriile lor mărţişoare, punând în ele speranţele şi dorinţele pe care îşi doresc să le transmită celor pe care îi iubesc. Copiii le oferă mărţişoare mămicilor, dascălilor şi prietenilor pentru a le arăta dragostea şi cel mai sincer respect. Mai mult, ei organizează o expoziţie cu mărţişoarele pe care le crează şi care are loc în holul şcolii în aşa fel încât fiecare să se poată bucura de fericirea venirii primăverii.
Urǎm tuturor o primǎvarǎ magicǎ!